Editorial i notícies breus sobre ATMs ...

A partir del proper mes d'abril aquesta secció canvia de format i continguts. Cada mes es publicarà una editorial en forma d'article d'opinió, amb comentaris i, és clar, també crítiques sobre temes diversos relacionats amb el món de l'ATM.



2004 s'ha distingit a nivell de col·leccionisme ATM per la magnífica profusió de natures mortes o bodegons de tot tipus, realment emesos el 2003 però en ús durant aquest any en oficines de correus de tot l'Estat; "L'any de les natures mortes".

Un any més, ATEEME ha volgut constatar d'una manera simpàtica aquest fet amb la creació d'una nova natura morta, el Bodegón Navideño de Filatelia (ATEEME GALLERY), que serà el protagonista de la portada de la nostra pàgina web durant aquestes Festes a mode de Felicitació Nadalenca.

Aquestes dates són propícies per la reflexió i els bons propòsits per al nou Any, i els que editem dia a dia aquesta plana web ens hem marcat 3 objectius per als propers mesos; l'actualització de totes les pàgines que composen aquesta web, ja iniciada l'estiu passat (¿ Com reconèixer les planes ja actualitzades ? Molt senzill, les pàgines actualitzades tenen un fons blanc, com aquesta, mentre que les encara NO actualitzades tenen fons de color o amb imatges); la inclusió en la pàgina a mode d'introducció de les emissions predecessores dels actuals ATMs a Espanya; i possiblement el més ambiciós, la publicació dels resultats d'un estudi que s'està portant a terme des de fa varis mesos i que tractarà d'establir de forma definitiva tots els tipus i varietats de paper que existeixen en els ATMs tèrmics d'Espanya. Part dels resultats s'han anat ja publicant els darrers mesos, però hi haurà més sorpreses: aprendrem, per exemple, a diferenciar les dues impressions que realitzà el 2001 i 2002 la F.N.M.T. del model T48 (56) - Turisme-Mapa d'Espanya.

Però tot això serà a partir de gener de 2005 ...

¡ MOLT BONES FESTES !



- Nova emissió especial EXFILNA 2005

Davant els reiterats missatges rebuts preguntant per aquesta possible nova emissió especial, confirmem que, en efecte, en la passada EXFILNA se'ns va informar sobre la nova emissió ATM commemorativa prevista per la propera Exposició Filatèlica Nacional - EXFILNA 2005 a celebrar el proper juny a Alacant.

És ja conegut públicament el desagrat amb que molts col·leccionistes, i en particular l'equip directiu d'ATEEME, rebem les notícies sobre aquesta mena d'emissions de tiratge i ús limitats, així com d'altres rareses filatèlico-commemoratives relacionades amb els ATMs. Ben al contrari, des de sempre hem defensat que els ATMs haurien de quedar al marge d'aquests processos de filatelització que tan de mal han fet ha a la filatèlia tradicional a Espanya, i que totes les emissions puguin ser aconseguides amb facilitat per qualsevol col·leccionista a tot el món mercès als grans tiratges i la seva utilització massiva en el correu.

En relació a la nova emissió EXFILNA 2005, des d'ATEEME seguirem insistint als responsables de la mateixa per a que s'eviti de realitzar un tiratge reduït i, cas que així sigui, com a mínim es garanteixi una distribució per oficines de correus de tot el país, com ja es va fer el seu dia de forma encertada amb l'emissió 11-M.
De totes formes dubtem que aquestes opinions es tinguin en compte, i molt possiblement l'emissió només estarà disponible en el recinte de l'Exposició, a més amb llegenda commemorativa, i com a concessió especial potser també en la resta d'oficines de correus d'Alacant capital. Després de l'exitosa experiència comercial de la passada España 2004, ningú vol deixar passar aquesta nova oportunitat; Correos i el Servei Filatèlic a la vista del negoci segur de la venda a col·leccionistes, FESOFI com a reclam de visitants, ...


- Sobre els ATMs a les Exposicions Filatèliques ...

Les darreres setmanes han arribat moltes notícies i comentaris relacionats amb els ATMs i el seu paper en les Exposicions Filatèliques arreu.

Els ATMs són segells i, per tant, pertanyen a la filatèlia.
Pocs anys enrera aquesta afirmació hauria estat discutida per la majoria. Encara avui hi ha qui es resisteix a acceptar-ho. En poc temps serà un fet ja totalment consolidat, no hi ha marxa enrera possible i els que encara avui n'estan en contra tenen la batalla perduda.
La filatèlia i la història postal al nostre país han canviat molt en els darrers anys i aixó, com és natural, ha de reflexar-se també en les col.leccions que es presenten en les Exposicions Filatèliques.

Des de sempre, etiquetes postals i els diferents tipus de segells de valor variable han tingut el seu espai en les mostres filatèliques. No és cap novetat. Molt abans que la majoria dels que avui col.leccionem ATMs en tinguèssim cap coneixement ja hi havia filatelistes al nostre país que presentaven les seves col.leccions de segells de valor variable (potser aleshores coneguts amb altres noms) en diferents Exposicions Filatèliques.

I això, com és natural, continua avui en dia, tot i que algunes participacions són més sonades que d'altres. A l'Exfilna 2004 s'han presentat 5 col.leccions d'un sol quadre especialitzades en ATMs. A la recent Exfilandalus 2004 celebrada a Puerto Real, en Juan Antonio Gandulla mostrà novament la seva col.lecció d'ATMs espanyols que ja havia presentat també dos anys enrera a l'Exposició de San Fernando.

Però a més d'aquestes col.leccions especialitzades, els ATMs apareixen des de sempre en col.leccions filatèliques de tot tipus; ho hem pogut veure a l'Exfilna i també molt recentment en l'Exposició Marenostrum 2004 celebrada a Tarragona, on n'Ernesto Garcia havia presentat una interessant col.lecció sobre el Tractat Antàrtic Espanyol en la que conviuen amb total normalitat sobres franquejats amb segells "tradicionals", amb ATMs o franquejos mixtes.

Sens dubte un magnífic exemple del caràcter i la consideració que pensem haurien de tenir aquestes emissions, i des d'aquestes línies en felicitem l'autor.


- I més novetats al Servei Filatèlic.

Des de 2004 és ja possible abonar-se a un nou producte relacionat amb les emissions ATM a través del Servei Filatèlic.
Si bé aquesta possibilitat ja existia amb anterioritat, no ha estat fins fa uns mesos que el Servei Filatèlic ha decidit incloure en els seus formularis oficials les "etiquetas" com a una opció més d'abonament, després de la creació del nou signe de franqueig preimprès.
 

Així, l'abonament és únicament possible a les sèries formades pels 3 valors bàsics de franqueig cada any, que són els únics que es preimprimeixen.

Tot i amb això recordem que aquests signes de franqueig no són ATMs, no són segells de valor variable; són segells autoadhesius que, això sí, comparteixen amb els ATMs el paper suport, però amb característiques d'emissió diferents (Veure article).


Sens dubte es tracta d'una bona notícia per a tots els col·leccionistes interessats en aquestes emissions, i de ben segur farà que un gran nombre de filatèlics, fins ara encara reacis, s'interessin per aquest nou col·leccionisme.

Un pas endavant ... però no el darrer. 
És una bona notícia, però no podem deixar de pensar que, una vegada més i seguint amb la seva línia habitual, el Servei Filatèlic està novament fabricant segells per a col·leccionistes.

Des d'uns anys ençà, els filatèlics a Espanya ens venim queixant del cada vegada més creixent nombre d'emissions i facials cada any, segells destinats ja quasi només al col·leccionisme, i cada vegada més lluny del seu ús real i original per al franqueig de la correspondència.
El col·leccionisme i estudi dels ATMs neix, precisament, en la recerca dels autèntics segells d'avui, els que podem trobar en la correspondència diària. I en aquesta línia es poden trobar les reivindicacions que, des de fa anys i sense fer massa escarafalls, venim realitzant els col·lectius de col·leccionistes per tal d'aconseguir unes emissions durables en el temps.

En vista de les cada vegada més creixents possibilitats comercials d'aquestes emissions, el Servei Filatèlic ha decidit emetre un nou tipus de signe de franqueig, a mig camí entre els ATMs i els segells "tradicionals"; un nou signe de franqueig que ja, des del seu naixement, està destinat malauradament a ús exclusiu de col·leccionisme ...

És, doncs, un pas endavant, però no el darrer; els col·leccionistes d'ATMs hem de seguir i seguirem reivindicant i reclamant que tots els ATMs al nostre país, de la mateixa forma com succeeix en altres països a tot el món, tinguin unes característiques que en garanteixin la durabilitat i conservació a llarg termini, que totes les balances i distribuïdors automàtics canviïn el sistema d'impressió i, en definitiva, que d'aquí a 100 anys es pugui estudiar l'història postal actual amb documents originals en bon estat de conservació.


- Nou premi atorgat a la nostra pàgina web.
 
La prestigiosa web filatèlica internacional Stamp2.com ha premiat la nostra pàgina amb la medalla d'or, com a una de les millors webs filatèliques del 2003.

Ja en la revisió efectuada el març de 2003 van ascendir la nostra pàgina web de Vermeil (concedit el desembre de 2002) a la categoria de medalla d'or, màxima qualificació possible.

Agraïm molt especialment aquesta inesperada menció i lluïrem amb orgull el distintiu corresponent. Moltes gràcies !


- Llegit a Expansión (setembre 2003):

En plena trifulca contra el tabaco, los estanqueros tienen su particular enfrentamiento no con el Ministerio de Sanidad sino con Correos. Así, han amenazado con dejar de vender sellos en sus establecimientos. El problema es que los consumidores ya no quieren el tradicional sello para mandar cartas y prefieren un tipo de sello autoadhesivo. Correos se niega a suministrar a los estanqueros las mismas máquinas que tienen en sus oficinas y los estanqueros dicen ahora que “si quieren vender sellos que lo hagan ellos”. La amenaza puede salirles cara: El año pasado distribuyeron más de 220 millones de euros en sellos, el 60% del total.

Sens cap mena de dubte, els ATMs són el futur ...


- Des de 1999 Organització pel Multilingüisme impulsa la campanya "Segells plurals", amb l'objectiu d'aconseguir que els segells espanyols i els altres efectes postals incorporin de manera regular les llengües de l'Estat diferents del castellà. Si bé des de finals de 2000 la Comisión de Programación de Sellos y otros signos de franqueo ha deixat la porta oberta a l'emissió de segells bilingües, també s'ha recalcat que els termes "Correos" i "España" no es traduiran en cap cas. 
Per a més informació ...

 


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Darrera actualització:  16.03.05