Espanya. Els ATMs ... amb data.

Dit així pot semblar un contrasentit ... En efecte, una de les principals característiques que ha de reunir el segell o signe de franqueig que coneixem com a ATM és que pugui ser emprat per a franqueig en qualsevol data i indret diferents als d'adquisició, de la mateixa manera com un segell "tradicional" o dentat, i aquestes condicions no es donen quan s'imprimeix la data en el suport adhesiu. I doncs ?
 

(Fig. 1) ATM sense data (Fig. 2) ATM amb data (Fig. 3) Segell amb data i pes
La "teoria" és que el fet d'incloure la data quan s'imprimeixen els ATMs es considera com a mata segellat, doncs normalment aquells segells són per a utilització immediata.
Ara bé, tots ja sabem que no sempre és així, i la "pràctica" al nostre país és ben diferent: 
 
En imprimir els ATMs amb les balances, els empleats tenen l'opció de fer-los amb data (Fig. 2) o sense (Fig. 1) ; quan es tracta d'una comanda per emportar, normalment es fan sense data, però hi han excepcions degudes generalment al desconeixement de l'equip que estan utilitzant o bé deixadesa ... 
Així, no és estrany de veure sobres circulats amb mata segells posteriors a la data que mostra l'ATM de franqueig.
D'altra banda, quan hom porta un sobre o enviament a l'oficina de correus per a ser franquejat, el funcionari de torn el diposita sobre la balança i aquesta imprimeix un segell adhesiu en funció del pes, tipus d'enviament i destinació ; Els segells així emesos sempre porten la data impresa, i en molts casos també el pes en el centre del suport (Fig. 3). Malgrat utilitzar el mateix paper adhesiu de base, aquests no es podrien considerar, doncs, com a ATMs, sinó més aviat com a franquejos mecànics, i com a tals no acostumen a ser mata segellats.


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada l'octubre de 2002. Darrera actualització:  08.08.04