Els segells de REGULARITZACIÓ

Es tracta d'un tipus d'impressió especial que realitzen les balances franquejadores Epelsa-IRIS i que no serveix com a franqueig.

El 1 de gener de 2002 van canviar algunes tarifes postals; entre elles, la corresponent a impresos (més de 500 unitats) que va deixar de ser fixa en funció del pes, passant a ser el resultat d'una complexa fórmula en la que es tenia en compte el nombre d'objectes que composen la tramesa, el pes total, la destinació, ... El resultat d'aquest fórmula estableix la tarifa postal corresponent, amb una precisió de 3 decimals.
 
El sistema desprecia el tercer decimal i les balances emeten els ATMs amb dos decimals; El tercer decimal, multiplicat pel nombre total d'objectes dóna lloc a un valor que es reflexa en l'emissió automàtica d'un segell o etiqueta amb data anomenada de regularització, i en la que apareix imprès el mot REGULARIZA en el centre.
Aquest és un dels orígens d'aquest tipus de segells, però és possible que d'altres operacions postals realitzades des de balances connectades a IRIS generin valors de franqueig residuals que desemboquin en l'emissió automàtica d'un segell de regularització.
 
Detall impressió especial REGULARIZA
Aquest rar segell, que sens dubte no podem qualificar com a ATM donades les seves característiques d'obtenció i ús, és només per a ús intern i comptable de l'oficina de correus i, per tant, molt difícilment pot arribar a mans dels col·leccionistes.
Col·laboració: J. Mestre i M. Juanes


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 06.05.03. Darrera actualització:  09.08.04