ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  1999 T20 (28)
IV CENTENARIO ( 1598-1998 ) FELIPE II
Data d'emissió :
Març de 1999
47 x 27 mm. - Format tipus 2
Paper :
Tèrmic autoadhesiu fosforescent
Sistema d'impressió : Offset
Impressió del valor :
Tèrmica en negre
Valors / Sèrie : 1 a 9999 Pts / Sèrie S.F.: 23 (25)-35-70 Pts
Disseny i Fabricació :
FNMT- Fábrica Nacional de Moneda y Timbre / OVELAR, S.A.
Tiratge :
48.336.000 adhesius
Clica sobre l'imatge per ampliar

Veure les variants bàsiques d'impressió

Encara que amb un any de retràs, l'emissió commemora el 400 Aniversari de la mort de Felip II (Valladolid, 1527 - El Escorial, 1598).
Felip II
, fill de l'emperador Carles I i d'Isabel de Portugal, és una de les figures més grans i controvertides de la història moderna. Home intel·ligent, culte, minuciós i dotat d'una extraordinària capacitat de treball, portà a terme personalment la política del seu govern tant a nivell nacional com internacional. Durant el seu llarg regnat es produïren importants modificacions que donarien un nou rumb a l'història. Així, en l'ordre intern, s'el.laboraren els primers censos de població, es donà forma definitiva al sistema dels consells d'Estat - òrgans encarregats de l'assessorament i execució-, s'establí un estret control sobre els municipis, es codificaren les lleis, es reforçà l'autoritat del Rei sobre l'església i es traslladà la Cort de Toledo a Madrid, el que suposà la elecció d'una capital fixa i una novetat en la història d'Espanya.
Com tots els Àustries, Felip II va concedir gran importància a la política internacional i va mantenir dures guerres amb Anglaterra, França i els Països Baixos. En recolzament al catolicisme va entaular guerres de religió contra França per lluitar contra els protestants ; va intentar la invasió d'Anglaterra amb una poderosa esquadra, La Invencible, que va ser finalment derrotada pels anglesos; va mantenir una llarga guerra als Països Baixos.


Felip II
continuà l'expansió espanyola a les Índies i al Pacífic, annexionant les Filipines. El 1580 conquistà Portugal i unificà la Península Ibèrica, respectant l'autonomia del regne portuguès i el seu ample imperi colonial. El seu interès pel treball feia que diàriament rebés als seus secretaris i ambaixadors per informar-se sobre els aconteixements polítics i així poder prendre decisions sobre innombrables assumptes. Li agradà de prendre part en la configuració del món que el rodejava i dedicà especial atenció a la construcció del monestir de l'Escorial, del que n'escollí l'emplaçament i en traçà els plànols. Va contraure matrimoni en quatre ocasions i va sobreviure a totes les seves dones; Maria Tudor, regna d'Anglaterra; Isabel de Valois, filla del rei de França Enric II, de la que nasqueren les seves filles predilectes Isabel Clara Eugènia i Catalina Micaela. El seu darrer matrimoni fou amb Anna d'Àustria, filla de l'emperador Maximil.lià II, de qui nasqué el seu successor Felip III.

 
Font d'informació : Informatiu 14/98 Servicio Filatélico

 
Altres emissions filatèliques relacionades


Edifil 2553 /Yvert 2199/ Michel 2445
El 1979 es dedicà una sèrie als Reis d'Espanya de la Casa d'Àustria.
El 1 de juny de 1998, i dins la sèrie Centenaris, el Servei Filatèlic d'Espanya va emetre un segell dedicat a commemorar el 400 Aniversari de la mort d'aquesta figura cabdal en la història d'Espanya.

La imatge emprada per al segell, extreta d'un retrat del pintor Antonio Moro exposat al Museo de Bellas Artes de Bilbao, fou també la base per al disseny de l'ATM.

Edifil 3548/ Yvert 3121 / Michel 3387
 

INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
1999
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 2000. Darrera actualització:  16.08.04