ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  1999 T21 (29)
Sta. María la Real de la Almudena. Madrid
Data d'emissió :
Abril de 1999
47 x 27 mm. - Format tipus 2
Paper :
Tèrmic autoadhesiu fosforescent
Sistema d'impressió : Offset
Impressió del valor :
Tèrmica en negre
Valors / Sèrie : 1 a 9999 Pts / Sèrie S.F.: 23 (25)-35-70 Pts
Disseny i Fabricació :
FNMT- Fábrica Nacional de Moneda y Timbre / OVELAR, S.A.
Tiratge :
46.329.600 adhesius
Clica sobre l'imatge per ampliar

Veure les variants bàsiques d'impressió

L'origen de la imatge de la Verge arriba, segons la tradició, fins el temps dels Apòstols i, amb ella, la devoció que sempre ha tingut entre les madrilenys.
Es coneix de l'existència d'una primera imatge visigòtica, anomenada "La Virgen de la Villa". Més tard es va conèixer amb els noms de "Santa María de la Vega" i "La Concepción Admirable".

Ocultada en un tram de la muralla de Madrid a principis del segle VIII a causa de la invasió sarraïna, no va ser retrobada fins el 1085. Entronitzada en el seu nou altar es converteix en la Patrona de Madrid amb el nom de Santa María la Real de la Almudena.
És possible que la primitiva imatge pogués desaparèixer durant un incendi ocorregut cap a mitjans del segle XV.
La imatge actual, de fusta de pi de Sòria d'un preciós color avellana enfosquit pel pas del temps, podria haver estat tallada per Diego Copín de Holanda, que treballava a Toledo, a finals del segle XV o principis del XVI. 
Una restauració efectuada el 1993 va descobrir a l'interior del cap de la imatge una bosseta contenint petits fragments d'or i pedres precioses, tot això barrejat amb cendres, sens dubte tot el que va quedar desprès de l'incendi de la primera imatge.

Durant tots aquest segles ha sofert diferents modificacions i restauracions, tal vegada la més important a mitjans del segle XVII en la que es va serrar per diferents parts per tal de poder-la vestir amb els nombrosos vestits i mantells que li oferia la Reialesa.

El 10 de novembre de 1948 es celebra la solemne Coronació Canònica de la Verge de la Almudena.

La Catedral de Nuestra Señora la Real de la Almudena comença a gestar-se el 22 de desembre de 1868, quan la Congregación de esclavos de la Virgen de la Almudena sol·licita a l'Arquebisbe de Toledo el permís per construir una nova església dedicada a la Verge.

El Rei Alfons XII col·loca la primera pedra el 1883 i es comença la construcció segons un projecte del que més tard serà Marquès de Cubas. El 1884, el Papa Lleó XIII erigeix Madrid en diòcesis i el projecte de l'antiga Església Parroquial es transforma en una gran Catedral d'estil Neogòtic amb planta de creu llatina, amb una nau central i dues laterals i un ampli creuer de tres naus.

 
El projecte inicial i la construcció sofriren diverses reformes al llarg dels anys. La gran cripta s'acaba el 1911. El 1944 es convoca un concurs nacional per tal de donar a la catedral una bona solució arquitectònica, doncs el projecte original neogòtic es considera que no encaixava amb l'estil neoclàssic del veí Palau Reial.
Les obres continuen el 1950, aquesta vegada segons el nou projecte dels arquitectes Fernando Chueca Goitia i Carlos Sidro, en diferents etapes i també llargs períodes en el que les obres es deturaren.
Capella i retaule on es troba l'imatge de la Virgen de la Almudena, ocupant un dels braços del creuer de la Catedral.

Entre 1984 i 1993, l'etapa final de la construcció del temple, es realitzaren diferents i importants obres, com l'ordenació del presbiteri d'acord amb la nova litúrgia o la creació de l'Altar de Santa Maria de l'Almudena, en el que la imatge està col·locada en el nínxol central d'un impressionant retaule pintat a finals del s. XV - inicis del s. XVI per Juan de Borgoña.

La part més important de les obres finalitzà el juny de 1993 i fou consagrada pel Papa Joan Pau II el 15 de juny del mateix any, tot i que les obres continuaren fins el 1999.


Font d'informació i imatges: Diòcesis de Madrid

Altres emissions filatèliques relacionades

 

El 1954 es va emetre una sèrie que commemorava el Año Santo Mariano i en un dels segells apareix per primer cop la imatge de la Verge de l'Almudena.

Edifil 1139 / Yvert 850 / Michel 1035


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
1999
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 2000. Darrera actualització:  16.08.04