ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  2OOO T34 (42)
GRAN REGATA 2000
Data d'emissió :
Abril / 2 de maig de 2000
47 x 27 mm. - Format tipus 2
Paper :
Tèrmic autoadhesiu fosforescent
Sistema d'impressió : Offset
Impressió del valor :
Tèrmica en negre
Valors / Sèrie : 1 a 9999 Pts / Sèrie S.F.: 25-35-70 Pts
Disseny i Fabricació :
Francisco Piniella, Cádiz i FNMT- Fábrica Nacional de Moneda y Timbre / OVELAR, S.A.
Tiratge :
53.686.400 adhesius
Clica sobre l'imatge per ampliar

Veure les variants bàsiques d'impressió

Del 4 al 7 de maig de 2000 el port de Cádiz acollí la major concentració de velers d'instrucció del món, tots ells participants de la Gran Regata 2000.

Organitzada per la International Sail Training Association (ISTA), amb la col·laboració de l'American Sail Training Association (ASTA), la Gran Regata 2000 va ser una cursa transatlàntica en commemoració del nou mil·leni. Tot i que anualment hi han diferents proves per als grans velers, només es realitzen proves d'aquesta envergadura cada vuit anys aproximadament. El 1976 fou l'American Bicentennial, el 1984 la cursa commemorava Jacques Cartier, i el 1992 fou el 500 aniversari del Descobriment d'Amèrica. D'aquí que la ISTA i la ASTA volguessin commemorar el nou mil·leni amb un gran esdeveniment.

La prova començà amb dues regates separades, que es celebraren en les mateixes dates i sobre distàncies similars. Una partí de Southampton (Regne Unit) el 16 d'abril i l'altra ho féu des de Gènova (Itàlia) el 23 d'abril; ambdues finalitzaren a Cádiz el 4 de maig.

La segona etapa fou una regata transatlàntica, en sentit est - oest fins les Bermudes. Des d'allí, la flota de velers realitzà una travessia cap el nord, fins arribar a Boston i, posteriorment, Halifax, on es donà la oportunitat de participar a d'altres ports d'Estats Units on s'organitzaren diferents actes.
 

Els Correus de Canadà van emetre una sèrie de dos segells adhesius en motiu de l'arribada de la Gran Regata 2000 al port canadenc de Halifax el 19 de juliol de 2000.

La darrera etapa fou de nou una regata transatlàntica, aquesta vegada en sentit oest - est, i que finalitzà a Amsterdam (Països Baixos).

 
Durant els dies que la Gran regata 2000 fondejà a Cádiz s'organitzaren multitud d'actes culturals relacionats amb l'esdeveniment, entre els que podem destacar l'Exposició Filatèlica i de col·leccionisme de tema naval i el Pannell filatèlic Gran Regata 2000, organitzats per la Sociedad Filatélica Gaditana, al Palau de Congressos.

En motiu de l'Exposició, la Sociedad Filatélica Gaditana edità un sobre i una Tarja Màxima commemoratius que es van poder mata segellar amb la marca postal commemorativa durant els dies de l'Exposició.
Apart d'aquesta Tarja Màxima "oficial", venuda en l'Exposició, nombrosos col·leccionistes varen realitzar i mata segellar les seves pròpies creacions.

L'ATM commemoratiu de l'esdeveniment és un disseny de Francisco Piniella, de Cádiz
Mostra el vaixell escola espanyol Juan Sebastián De Elcano, participant destacat de la Gran Regata 2000, navegant front la ciutat de Cádiz
Inèdit en el món dels ATMs al nostre país, podem mostrar en aquesta ocasió el disseny original i també el que finalment va ser acceptat per Correus i que, amb algunes modificacions, va ser emprat per a l'emissió.
 

Disseny original Disseny final
 

 

D'aquest model, a l'igual que pels altres, existeixen variacions de la tonalitat general a causa dels procediments d'impressió, alguns més evidents que d'altres. El tercer exemple és especialment significatiu, doncs apart de la variació en el to s'ha produït un desplaçament de l'imatge.


Tot i que era disponible a l'Oficina Principal de Cádiz des de la darrera setmana d'abril, no es començà a emprar en totes les oficines de correus de la ciutat fins el 2 de maig de 2000.

 
 
Altres emissions filatèliques relacionades

 

El 1964 es va emetre una sèrie en Homenatge a la Marina Espanyola on s'incloïa un segell dedicat al vaixell - escola Juan Sebastián De Elcano.

Edifil 1612 / Yvert 1270 / Michel 1496


Juan Sebastián De Elcano El Juan Sebastián De Elcano rep el nom del navegant basc del mateix nom, nascut a Getaria el 1486 i mort a l'Oceà Pacífic el 1526. Participà en l'expedició de Magalhaes, nomenat capità a la mort d'aquest, assumí el comandament de l'expedició fins el retorn a Espanya el setembre de 1522.

El vaixell va ser construït a Cádiz el 1927 i amb els seus quatre pals rendeix homenatge als quatre vaixells escola que el precediren : Bianca, Almansa, Asturias i Nautilus. És un dels més grans vaixells d'instrucció del món i actualment és el vaixell escola per als futurs oficials de la Marina espanyola.


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
2OOO
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 2000. Darrera actualització:  16.08.04