ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  2OO1 T43 (51)
Ferrocarrils (1). Locomotora 120, "Madrileña" (1851)
Data d'emissió :
Febrer de 2001 (1a. data coneguda : 27.02.01)
47 x 27 mm. - Format tipus 2
Paper :
Tèrmic autoadhesiu fosforescent
Sistema d'impressió : Offset a 4 colors
Impressió del valor :
Tèrmica en negre
Valors / Sèrie : 1 a 9999 Pts / Sèrie S.F.: 30-40-75 Pts
Disseny i Fabricació :
FNMT- Fábrica Nacional de Moneda y Timbre / OVELAR, S.A.
Referència / Tiratge :
90101 / 55.571.200 adhesius
Clica sobre l'imatge per ampliar

Veure les variants bàsiques d'impressió

Clara aproximació als col·leccionistes temàtics, tot seguint la tendència ja apuntada en anys anteriors, aquesta primera emissió dedicada als ferrocarrils commemora els 150 anys de la inauguració de la línia Madrid - Aranjuez i la celebració del 2n. Congrés d'Història Ferroviària.

El 9 de febrer de 2001 s'acompliren 150 anys de la inauguració del primer ferrocarril madrileny, la línia que va unir Madrid i Aranjuez, i quina locomotora de vapor il·lustra aquesta bella emissió.
 

El primer accés al mar per ferrocarril des de Madrid tenia previst com a destinació final Alacant, el trajecte més curt. L'itinerari inicial fou finalment suspès, deixant només en funcionament el primer tram que uniria Madrid i Aranjuez.
Les obres s'inicien el 1846 i l'inauguració oficial és el 8 de febrer de 1851 a "El Embarcadero" de Atocha. En el viatge inaugural es reserva un cotxe saló a la Reina Isabel.
Un dia després s'obre el servei al públic. 
El trajecte, d'hora i mitja de durada, tenia les estacions intermitges de Getafe, Pinto, Valdemoro i Ciempozuelos, i els preus oscil·laven entre els quatre i els vint reials.
Dibuix de Urrabieta a "La Ilustración".
Font : "150 Años de Historia del Ferrocarril Madrid-Aranjuez"

Font : Maquetes MABAR
Composició del viatge inaugural Madrid - Aranjuez (1851), amb el cotxe saló Reial

Tot i que la concessió d'aquesta línia data de 1840, el primer ferrocarril que funcionà a la Península Ibèrica fou el de Barcelona a Mataró, inaugurat el 28 d'octubre de 1848, amb un trajecte de 30 km. que es recorrien en 35 minuts.

L'equip tècnic de l'Arxiu Històric Ferroviari i la Biblioteca de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols han elaborat una molt interessant pàgina a Internet sobre els 150 Anys d'Història del Ferrocarril Madrid - Aranjuez, que rememora la gestació del procés de construcció de la línia, ofereix un perfil biogràfic del Marquès de Salamanca, impulsor del projecte, i mostra detalls sobre la història de les estacions, sobre la tecnologia de via i el material rodant emprat en els inicis de l'explotació.
 
En motiu de la celebració d'aquesta efemèride, l'Arxiu Històric Ferroviari (AHF), gestionat per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FFE) va organitzar a Aranjuez, del 7 al 9 de febrer de 2001, el II Congrés d'Història Ferroviària. El Congrés va ser la continuació del celebrat el 1998 a Alacant.D'aquest model, a l'igual que pels altres, existeixen variacions de la tonalitat general a causa dels procediments d'impressió, alguns més evidents que els altres.

 

EXPOSICIÓ FILATÈLICA "150 ANIVERSARIO DEL FERROCARRIL MADRID-ARANJUEZ"


 
Del 24 al 30 de setembre de 2001 es va realitzar a Aranjuez l'Exposició Filatèlica en commemoració dels 150 Anys de la línia de ferrocarril que uniria Madrid amb Aranjuez.

Catàleg de l'Exposició

L'Exposició va ser organitzada per l' Asociación Española de Profesionales de Filatelia (APF), la Corporación Filatélica Española i Eurosofi, amb el patrocini de l' Ayuntamiento del Real Sitio y Villa de Aranjuez, i tingué lloc a la Sala d'Exposicions del Centro Cultural Isabel de Farnesio.
Entre els actes programats destacà el dia 29 l'arribada del "Tren de la Fresa" a Aranjuez, una rèplica del ferrocarril que el 1851 inaugurà la Reina Isabel II.


Amb motiu de l'Exposició Correos y Telégrafos - F.N.M.T. editaren una col·lecció de 4 sobres oficials commemoratius entero-postals  ( Preu de venda de la col.lecció en nou : 3.500 Ptes. / 21,05 €  ) amb il·lustracions relacionades amb l'esdeveniment, un dels quals reprodueix l'imatge de la locomotora 120 "Madrileña".

Modelo de Casilla Suiza ( L'Ilustration. Journal Universel, 1851 ) Salida del tren de Atocha. 10 de Febrero de 1851. Madrid
Reina Isabel II y José de Salamanca Locomotora 1-2-0. "La Madrileña"

Durant els dies de l'Exposició es va poder emprar un mata segells commemoratiu.
Com a curiositat, comentar el fet que el text d'aquest mata segells és erroni, doncs inclou la llegenda "150 Años del Ferrocarril" ( ja celebrat el 1998 ), enlloc de la correcta "150 Años del Ferrocarril Madrid - Aranjuez".

Correus va instal·lar especialment una balança franquejadora Epelsa ET-CB (matrícula 0026) en el recinte de l'Exposició que emetia segells o ATMs d'aquest model, els quals es van poder emprar per a la confecció de material commemoratiu i de record.
Malauradament la balança no imprimia cap texte al.lusiu i a més emetia ATMs amb una impressió força defectuosa, pel que no es va arribar a consumir un rotlle sencer (1.900 etiquetes)  en tota la setmana que durà l'Exposició. 

Reportatge i documentació : Luís F. García Martínez


MAXIMOFILIA

Mostrem alguns exemples de targes i sobres il·lustrats realitzats amb l'emissió ATM Ferrocarrils - 1
 

Tarja commemorativa - 150 Años Ferrocarril Madrid - Aranjuez
Reproducció d'una aquarel·la de Ángel del Campo y Francés
Sobre entero-postal. Filatèlia i ferrocarril.
Franquejat amb l'ATM de l'Exposició i mata segells commemoratiu
Sobre commemoratiu
Locomotora 120, "Madrileña"
Sobre commemoratiu
Franquejat amb l'ATM de l'Exposició i mata segells commemoratiu


A l'igual que per la majoria d'emissions ATM d'Espanya no existeixen Sobres de Primer Dia d'emissió.

Altres emissions filatèliques relacionades


Ferrocarril i segell han estat sempre units des del seu naixement cap a mitjans del segle XIX. 
Des de la inauguració de la primera línia espanyola de ferrocarril, els Correus Espanyols han mantingut una íntima relació amb aquest mitjà de transport, essent durant un segle i mig el vehicle més emprat per al transport de la correspondència. Una Reial Ordre de 1851 disposava que el correu general d'Andalusia fes el trajecte Madrid - Aranjuez en el ferrocarril que acabava d'unir ambdues ciutats, pel que el 1 de setembre de 1851 és la data en la qual les cartes viatjaren per primera vegada en tren a Espanya.

Al llarg dels anys nombroses emissions filatèliques a Espanya han tingut el ferrocarril com a motiu principal i, en particular, el naixement d'aquest mitjà de transport. Veiem alguns exemples :
 

Edifil 1037 / Yvert 779/ 
Michel 957
El 9 d'octubre de 1948 es dedica una sèrie al Centenari del Ferrocarril a Espanya i en un dels segells apareix el Marquès de Salamanca, impulsor de la línia Madrid-Aranjuez i d'altres projectes ferroviaris. Edifil 2173 / Yvert 1828 / Michel 2068
El 1974 es commemora el 125è Aniversari del Ferrocarril Barcelona-Mataró, i el 2 d'abril s'emet una sèrie dedicada a Miquel Biada Bunyol i la locomotora Mataró de 1848.
Prova de luxe nº 14:  F.N.M.T. 1998
Edifil  / Yvert 3161 / Michel 3427
El 1998 es celebra el 150è Aniversari del Ferrocarril a Espanya. El 28 d'octubre s'emeten un segell i una prova de luxe, on es mostren el passat i el present d'un mitjà de transport que ha sabut adaptar-se a les noves tecnologies.INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
2OO1
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el febrer de 2001. Darrera actualització:  17.08.04