El racó de la vergonya

L'augment considerable en l'interès per part dels col·leccionistes en aquest nou capítol de l'història postal i filatèlica recent comença a tenir ressò en catàlegs filatèlics i publicacions especialitzades.


Malauradament alguns creuen (més aviat, volen creure) que pel fet que s'hagi decidit oferir aquest estudi amb accés lliure a través d'Internet implica que la còpia també ho pugui ser, i sense cap mena de vergonya s'han apropiat dels continguts d'aquesta plana web per a publicar-los en publicacions comercials sense cap mena d'autorització ni menció de l'origen real de l'informació. Res més lluny de la realitat; de res serveix disfressar les còpies, es pot enganyar a qui pugui confiar en el suposat prestigi d'una Editorial, Grup o Associació Filatèlica, però mai a l'autor real, i aquí estan les conseqüències.

S'exposen a continuació dos dels casos denunciats públicament i la seva resolució. Malauradament no són els únics. Serveixin d'avís per a navegants ...


El judici contra FILABO, S.A. per PLAGI

A finals de 2002 vàrem descobrir que l'editorial FILABO, S.A. (Filatèlia Lamas Bolaño, S.A.), en el seu Catálogo de sellos de España 1850-2003, especializado y enciclopédico, havia plagiat tota la seva secció dedicada a les "Etiquetas autoadhesivas" de la nostra plana web. La còpia és literal, punt per punt, paraula per paraula.

Davant l'actitud negativa de l'empresa FILABO, S.A. es va interposar demanda judicial per infracció de drets de Propietat Intel·lectual.
El judici es va celebrar el 22 de setembre de 2003 en el Jutjat de 1a. Instància nº 4 de Sant Feliu de Llobregat.

La sentència es va publicar el desembre del mateix any. És un document públic de 10 pàgines del que s'extrau un dels paràgrafs més rellevants, així com la condemna:

Extracte de la Sentència nº 197/03 del Jutjat de Primera Instància

Veredicte de la Sentència nº 197/03 del Jutjat de Primera Instància


FILABO, S.A. va interposar recurs d'apel·lació contra aquesta condemna davant l'Audiència Provincial de Barcelona. La sentència es va donar a conèixer a primers de juliol de 2005 i, com a document públic que és, es reprodueixen a continuació igualment alguns paràgrafs rellevants i el veredicte definitiu.

Extractes de la Sentència nº 306 de l'Audiència Provincial de Barcelona
 

Veredicte de la Sentència nº 306 de l'Audiència Provincial de BarcelonaEl PLAGI publicat a REVISTA DE FILATELIA

També a finals de 2002 es va denunciar públicament un nou cas de plagi, en en aquest cas arrel d'u
n article publicat a REVISTA DE FILATELIA - RF, nº 388 - Novembre 2002, pàgines 734 i 735.
El títol és "Los ATMs térmicos (I)" i el suposat autor, Alfonso F. Pellejero Gutiérrez, d'ASPEFIL, va elaborar la major part del seu article a partir de la còpia literal, de nou paraula per paraula, de paràgrafs complets de diferents pàgines de la nostra web.

En aquest cas, afortunadament, no va caldre recórrer als Tribunals de Justícia.

Nota publicada a Revista de Filatelia - Juny de 2003INICI PÀGINA
PRINCIPAL
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net