Veure també: ANDORRA - Correus Francesos. Sellos de valor variable (en castellà)
Des de juliol de 1992 i fins el setembre de 1996, abans de l'aparició del model ATM propi del País amb l'inscripció "PRINCIPAT D'ANDORRA", es donà una situació excepcional en l'historia mundial recent del correu; durant més de 4 anys les balances franquejadores instal·lades a Andorra emetien ATMs (segells) emprant un paper adhesiu de suport amb l'inscripció "CORREOS - ESPAÑA", els mateixos models que s'estaven emprant en les oficines de correus de l'Estat Espanyol. Malgrat el seu especial interès, es tracta d'un període molt poc estudiat. Aquesta situació paradoxal va ser possible donat el caràcter especial i únic dels correus a Andorra; tot i tractar-se d'un petit país independent, el servei de correus està dividit entre els Correus Espanyols, que consideren Andorra com a oficina depenent de Lleida, i els Correus Francesos. Durant aquest període van ser emprats els models tèrmics 1 a 7 d'Espanya; Per tant, els ATMs i els enviaments franquejats amb aquests signes de franqueig es poden reconèixer únicament pel número de màquina imprès al segell i/o l'informació del matasegells. No es coneixen dates exactes sobre els períodes en ús de cadascun dels papers i en cadascuna de les balances emprades, però sí es pot donar una visió de referència:
Durant els darrers mesos de 1992 es va començar a emprar la varietat del mateix paper fabricada per la F.N.M.T. Aquests signes de franqueig inicialment estaven considerats per al franqueig immediat de les trameses dipositades en l'oficina. De fet ni tan sols estava previst que el client se'ls pogués endur, els segells sortien de la balança sense el paper suport siliconat, i s'havien d'enganxar immediatament en l'enviament. En els primers mesos de 1993 es realitzen algunes modificacions en la balança 1002; es configura per a que imprimeixi asteriscs de seguretat davant el valor facial i es possibilita l'emissió d'ATMs amb la data impresa o sense; en el primer cas es tractarà -al menys, en teoria- de segells emesos per al franqueig immediat, que no requeririen d'un matasegellat, i en el segon cas es tractaria d'ATMs que el client podria endur-se i emprar-los normalment com a franqueig en qualsevol moment. Es desconeix la data exacta d'aquestes modificacions, però els primers exemples coneguts d'ATMs sense data són de mitjans de març de 1993. Durant els anys següents es van emprar la resta de models, tot i que es desconeixen els períodes exactes d'ús de cada model i en cadascuna de les balances emprades. Des de l'estiu de 1996 i durant els mesos següents, s'acaben d'exhaurir els rotlles de diferents models que encara restaven a l'oficina, en alguns casos al mateix temps que es començava a emprar el nou model Principat d'Andorra. Es poden trobar també ATMs de models d'Espanya amb dates de matasegellat posterior a setembre de 1996, provinents de les tires que s'havien emès per a la seva venda en les altres oficines de correus d'Andorra, sense balances pròpies.
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable Tots els drets reservats. Pàgina creada el 1999. Darrera actualització: 24.01.06 |