ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  2OO4 T100 (108)
Espanya 2004. Exposició Mundial de Filatèlia (Boda Reial)
Data d'emissió :
22 de maig de 2004 - València (S.F.:    )
47 x 26,5 mm. - Format tipus 3
Paper :
Tèrmic autoadhesiu fosforescent
Sistema d'impressió : Offset a 4 colors i tinta invisible
Impressió del valor :
Tèrmica en negre
Valors / Sèrie : 0,01 a 99,99 € / Sèrie S.F.: 0,27-0,52-0,77 €
Disseny i Fabricació :
RCM-FNMT. Real Casa de la Moneda - Fábrica Nacional de Moneda y Timbre
Referència / Tiratge :
90204 / 1.000.000 d'adhesius (aprox.)
Clica sobre l'imatge per ampliar

Veure les variants bàsiques d'impressió

El dissabte 22 de maig de 2004 restarà recordat i passarà a l'història com el dia en que el futur hereu de la Corona d'Espanya, S.A.R. el Príncep d'Astúries Felip de Borbó va contraure matrimoni amb la jove periodista asturiana Letizia Ortiz Rocasolano.
El mateix dia de la Boda Reial a Madrid es va inaugurar a València l'Exposició Mundial de Filatèlia - Espanya 2004 i Correos decidí commemorar ambdós esdeveniments amb diferents productes filatèlics. Un d'ells és aquesta emissió ATM especial, no prevista inicialment en el calendari d'emissions per l'any.

La nova emissió de tiratge reduït (1.000.000 d'exemplars aprox.) es va poder obtenir des del dia 22 de maig en les balances franquejadores instal·lades en el recinte de l'Exposició, i a partir del 24 de maig també en oficines de correus de Madrid. 
 

Espanya 2004. Exposició Mundial de Filatèlia

Amb el lema "La Valencia del sello" del 22 al 30 de maig de 2004 es celebrà en aquesta ciutat l'Exposició Mundial de Filatèlia - España 2004.

L'organització d'aquesta exposició mundial va ser concedida durant el 67è Congrés de la FIP celebrat a Seül el 2002, i ha estat promoguda per la Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, S.A. en col·laboració amb la Federación Española de Sociedades Filatélicas (FESOFI).

España 2004 es va realitzar en la Ciudad de las Artes y las Ciencias, un magnífic complex lúdic i cultural projectat per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava.
 

L'exposició filatèlica incloïa 966 col·leccions arribades de tot el món, i es podia visitar en les dues plantes de l'Umbracle, un edifici originalment destinat a aparcament front el Museu de les Ciències. Aquí es trobava també situat l'estand del Servei Filatèlic.
Entre ambdós edificis, l'anomenat Passeig dels Arcbotants acollia els 150 estands comercials i de les administracions postals.
En el saló Arqueria del Museu de les Ciències es podien trobar els estands institucionals de Correos, la RCM-FNMT i Logista, així com l'anomenada Corte de Honor, espai d'obligada visita on s'exhibien algunes de les més importants col·leccions filatèliques mundials.
 
Una de les portes d'accés al recinte Passeig dels Arcbotants amb els estands comercials L'estand institucional de CORREOS
Per a l'emissió de l'ATM, el dia de l'inauguració el Servei Filatèlic havia disposat en el seu estand una balança franquejadora autònoma EPELSA ET-RL / T provenint de l'Oficina Principal de Correus de València amb la matrícula 0410.

Malauradament l'impressió era de poca qualitat i, a més, una part dels ATMs emesos el primer dia mostraven l'impressió molt desplaçada cap a la dreta.
Tot i amb això, durant tot el dia de l'inauguració es van formar llargues cues de col·leccionistes per obtenir ATMs.

Davant l'enorme expectació per l'emissió, el dilluns 24 de maig es van instal·lar dues balances franquejadores autònomes més: una en el punt de mata segellat de la zona 2-estands comercials del passeig dels arcbotants (matrícula 0634) i l'altra en l'estand de Correos (matrícula 1411).
 
Punt de mata segellat - Zona 2 ... i la balança 0634 La balança 1411 a l'estand de CORREOS
Aquest dia igualment es va reparar la primera unitat per tal de millorar-ne la qualitat d'impressió i es va aprofitar per configurar les tres balances per a que imprimissin en els ATMs un text al·lusiu a l'esdeveniment (noteu les petites diferències en el text en la següent taula resum).
 
Text Situació Dates en servei
0410 (sense text) Umbracle - Estand Servei Filatèlic 22 i 23.05
0410 VCIA.EXP.FILATELICA Umbracle - Estand Servei Filatèlic 24 a 30.05
0634 VCIA EXP.FILATELICA Estands comerc. - Zona 2 - Punt mata segellat 24 a 30.05
1411 VCIA. EXP.FILATELICA Arqueria Museu de les Ciències - CORREOS 24 a 30.05
Passada la inauguració es van donar instruccions des del Servei Filatèlic als empleats de Correos que empraven les balances per a que no acceptessin comandes d'ATMs amb valor inferior a 0,27 EUR, pel que els ATMs de valors mínims amb les 3 balances que inclouen el text -si bé existeixen- són rars.
 
També els rebuts emesos per les 3 balances franquejadores a partir del dia 24 incloïen una referència explícita a l'Exposició Filatèlica.

Tot plegat fa que ens trobem davant un cas excepcional dins de les emissions ATM de tipus tèrmic a Espanya, doncs si bé sí s'havien instal·lat balances en d'altres manifestacions filatèliques amb emissions relacionades (Exposició Filatèlica Aranjuez 2001 - 150 Años del Ferrocarril, per exemple), mai fins ara s'havia arribat a un interès i un compromís tant important per part del Servei Filatèlic per aquestes emissions.

La demanda de segells, sèries preimpreses i ATMs, així com els sobres de primer dia, van ser constants durant tots els dies en els estands del Servei Filatèlic i de Correos.
Per tal de poder mata segellar els diferents efectes postals amb els mata segells commemoratius diaris es van disposar varis punts repartits per tot el recinte.
L'enllaç matrimonial


Madrid
va patir un caos circulatori, però també va ser una festa popular els dies anteriors a l'enllaç. 

 

Els carrers per on havia de passar la comitiva Reial el dia del casament es van engalanar i alguns dels monuments i edificis més representatius de la ciutat es van il·luminar de forma especial, com l'edifici principal de Correus a la Cibeles.
La "bodamania" va arribar a tots els sectors de la societat, ningú en va poder quedar al marge. També els bitllets de rodalies de Renfe de Madrid es van fer ressò de l'esdeveniment durant els dies anteriors a l'enllaç Reial.
Les emissions filatèliques


En commemoració d'ambdós esdeveniments Correos decidí l'emissió de 4 productes filatèlics diferents: ATMs, targes amb sèries preimpreses de 3 segells adhesius i segells "tradicionals" dentats, tots ells presentats i posats en circulació el 22 de maig, i la fulla-bloc "Monarquia" emesa el 24 de maig.

Amb el mateix disseny i format de base, els col·leccionistes poden escollir entre els ATMs de qualsevol valor emesos amb balances franquejadores, o bé les targes amb la sèrie preimpresa de segells adhesius amb els 3 valors bàsics de franqueig 0,25-0,52-0,77 EUR (imatge de l'esquerra).
Aquestes targes amb les sèries preimpreses per la RCM-FNMT es distingeixen fàcilment de les impreses per SIGNE en incloure encara el paper perimetral.
Possiblement a causa de la rapidesa en la fabricació d'aquesta emissió, la majoria de sèries preimpreses es presenten en un suport amb errors de tall, talls defectuosos i força desplaçats que en alguns casos deixen els segells sense les ones verticals. En una part de les sèries apareix una petita línia vertical negra en l'angle inferior dret (imatge dreta).

Tant els ATMs com les sèries preimpreses van despertar força interès entre els col·leccionistes, i el dia de l'inauguració de l'Exposició es van esgotar en poques hores les 500 sèries preimpreses que s'havien posat a la venda. La segona remesa es va esgotar el divendres.

La tercera emissió es tracta d'un segell dentat que reprodueix l'Escut d'Armes de S.A.R. el Príncep d'Astúries i la paraula Felicitats en castellà, català, gallec i euskera.
 

Aquesta emissió ha estat motiu de gran polèmica, doncs pocs dies abans de la seva posada en circulació s'havia ordenat la retirada de les oficines de correus a corre-cuita una emissió similar (imatge dreta), però només amb la paraula Felicidades.
Finalment, la fulla-bloc "Monarquia" emesa el 24 de maig inclou 3 segells i 3 vinyetes sense valor postal. I precisament el segell amb el valor de franqueig per a correu nacional (0,27 EUR) reprodueix la mateixa imatge de la parella de nuvis que s'ha emprat per a la confecció dels ATMs i els segells adhesius.
(Imatge reduïda 50%)
I a més, com a tota fira comercial, es van posar a la venda molts d'altres productes postals relacionats amb España 2004 i la Boda Reial, com els sobres entero-postals editats per ANFIL, targes dobles personalitzables i prefranquejades amb el segell de la boda (estand de FESOFI), etc...
Apart de les emissions relacionades amb ambdós esdeveniments, el Servei Filatèlic havia emès el 2003 un segell(esquerra) i una fulla-bloc(dreta-Imatge reduïda 50%), anuncis de España 2004. Igualment, durant l'Exposició cada dia es va presentar una nova sèrie, bloc o segell relacionat amb la mateixa, i el mata segells corresponent.
Dos mesos abans de l'enllaç, en Joan Roig de Sagunt, un filatèlic ara també apassionat pels ATMs, va realitzar aquesta simpàtica proposta que, sens dubte, es pot considerar el precedent de la futura emissió Boda Reial.

Correos va editar un sobre oficial de primer dia de circulació (Mida 169 x 100 mm.) per a les emissions commemoratives de l'enllaç matrimonial de S.A.R. el Príncep d'Astúries, que també es va poder emprar per realitzar sobres de primer dia de l'emissió ATM.

A València i també en d'altres ciutats espanyoles es van preparar mata segells especials de primer dia de circulació (esquerra), que es van poder emprar per a realitzar tot tipus de material commemoratiu, com la preciosa Tarjeta Màxima (dreta) editada per ASEMA.


En les imatges podem veure els sobres de primer dia de circulació amb un ATM de valor 0,27 EUR (franqueig nacional) i amb els 3 segells adhesius que composen la sèrie preimpresa.
 
Sobre commemoratiu de España 2004, amb un ATM de la balança 1411 (en ús des del dia 24) i el mata segells general de l'Exposició.
Variants, varietats, errors ...


Com en la resta de models fabricats en els darrers anys per la RCM-FNMT, els suports adhesius d'aquest model presenten un error cíclic de fabricació, pel qual el disseny es va desplaçant cap avall i retorna a la posició original cada 21 etiquetes

En les imatges es mostren les dues posicions extremes :
 

1 = 22
21
Més informació ...


INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
2OO4
 ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 19.05.04. Darrera actualització:  02.09.04