ESPANYA. Emissions ATMs tèrmics  2OO2 T70 (78)
Arquitectura postal. A Coruña
Data d'emissió :
Octubre 2002 (1a. data coneguda : 7.10.02 -S.Filat.)
47 x 26 mm. - Format tipus 3
Paper :
Tèrmic autoadhesiu - dibuix multicolor
Impressió valor :
Tèrmica en negre
Variants d'impressió : 2+2 (Epelsa amb 5 i 4 dígits amples i estrets)
Valors / Sèrie : 0,01 € a 99,99 € / Sèrie S.F.: 0,20-0,25-0,50 €
Disseny i Fabricació :
RCM-FNMT. Real Casa de la Moneda - Fábrica Nacional de Moneda y Timbre
Tiratge (no oficial) :
50.000.000 d'adhesius
Clica sobre l'imatge per ampliar
Quarta emissió de la sèrie d'ATMs que es dedica a l'arquitectura postal a Espanya.

L'edifici principal de correus a A Coruña es troba en uns terrenys guanyats al mar, el que avui és la Plaça de l'Alcalde Manuel Casás.

Projectat pels arquitectes Luis Lozano Losilla i Joaquín Otamendi Machimbarrena en estil "Art Déco" l'edifici va ser construït entre 1927 i 1931.

Joaquín Otamendi, autor igualment de la Casa de Correos de Ferrol, col·laborà amb Antonio Palacios en el Palacio de Telecomunicaciones de Madrid. En l'obra de A Coruña treballa amb Luis Lozano, en un llenguatge racionalista allunyat de l'estil regionalista anterior a la guerra civil que converteix l'edifici de correus en un dels més emblemàtics i singulars que l'organisme té a tota Espanya. L'execució material es deu a Antonio Tenreiro.

L'edifici te planta rectangular, en forma d' "H", tancat perimetralment per la façana. S'organitza al voltant de dos grans patis quadrats que donen llum a les dependències situades al voltant i que projecta una llum zenital sobre l'ample espai rectangular d'atenció al públic, situat en el centre de la planta baixa.

A l'exterior, un sòcol de granit vermellós actua com a podi sobre el que s'aixeca la construcció, a la vegada que emmarca l'accés principal al vestíbul i al tram on es situen les bústies i la zona de càrrega i sortida del repartiment. Sobre el sòcol s'aixequen les tres plantes de l'edifici, que destaquen per la seva enorme senzillesa compositiva, només trencada per la cornisa. Tot és simetria, sobrietat i predomini dels plans i línies rectes.
En el centre de l'edifici s'aixeca la torre del rellotge, motiu de l'ATM, rematada per un cos prismàtic amb finestres verticals.
Els suports adhesius d'aquest model presenten un error cíclic de fabricació, pel qual el disseny es va desplaçant cap avall i retorna a la posició original cada 21 etiquetes.
Més informació ...

Bibliografia : "Arquitecturas da provincia da Coruña", editado por la Diputación Provincial de A Coruña. José Ramón Soraluce Blond y Xosé Fernández Fernández.
Informació recopilada per J. Castro i A. Manera


L'arquitectura postal en la filatèlia

INICI PÀGINA
PRINCIPAL
Els ATMs
a ESPANYA
Els ATMs
TÈRMICS
Emissions
2OO2
 ATM Web - Correus espanyols i Llatino-americans : http://www.fut.es/~jjj/atm
© ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable. 
Tots els drets reservats. Pàgina creada el 20.11.02. Darrera actualització : 4.12.02