L'ús de la filigrana és un dels sistemes tradicionals de seguretat que es venen emprant en molts països en la fabricació dels segells postals per tal de dificultar la seva falsificació. Tradicionalment, la filigrana és una marca d'aigua -normalment amb un disseny senzill, escuts, corones, línies, lletres, ...- que s'imprimeix o s'introdueix en el paper del segells abans o després de la seva impressió, i que sol ser visible a simple vista , per transparència o mitjançant l'ús d'equips especials. A Espanya existeixen molts pocs exemples de segells amb filigrana, només tres sèries emeses el segle XIX (1855, 1856 i 1876), però a la filatèlia d'altres països podem trobar nombrosos i interessants exemples. Des d'aquestes primeres emissions amb filigrana a Espanya han transcorregut 150 anys, i el concepte reapareix en les noves emissions d'ATMs tèrmics. En el Pliego de Condiciones Técnicas dels concursos públics convocats per Correos per a l'adquisició d'etiquetes tèrmiques de franqueig, en l'apartat de Condiciones de seguridad adicionales s'especifica: "Se valorará muy positivamente la incorporación a la oferta de sistemas de seguridad adicionales (...), que eviten posibles falsificaciones (imágenes invisibles, hologramas, tintas magnéticas y metálicas, modificación de importes, etc.) prefiriéndose aquellos que permitan su detección con equipos sencillos, de pequeñas dimensiones y reducidos costos". Un d'aquests sistemes de seguretat addicionals va ser proposat ja el setembre de 2001 per una de les empreses que es presentà al concurs. Malauradament, i per les pròpies condicions de privacitat dels concursos, es desconeix quina va ser l'empresa, però sí ens ha arribat la magnífica etiqueta de mostra que van presentar, estudiada en profunditat en un article anterior (Veure: Las emissions de prova).
El concepte de filigrana reapareix així 150 anys després en aquesta etiqueta de mostra, tot i que executada, és clar, amb la més actual i moderna tecnologia d'impressió de seguretat. Correos no va adjudicar el concurso de 2001 a aquesta empresa desconeguda, però a finals de 2002 una altra empresa participant en aquests concursos anuals o bianuals va proposar un sistema similar, i aquesta vegada sí que li van adjudicar. SIGNE, S.A. Impresores de seguridad fou l'encarregada de la fabricació de les etiquetes tèrmiques autoadhesives en el segon semestre de 2003; 20 dissenys i 500.000 rotlles d'etiquetes en total. Entre les mesures de seguretat proposades i introduïdes a partir d'aleshores en les noves emissions, l'impressió en la base de l'etiqueta de l'emblema de Correos amb una tinta indicadora especial, visible a simple vista de forma variable (...) i luminiscent sota una làmpada ultraviolada.
Es podria pensar en una varietat de paper o d'impressió per aquest model d'etiqueta, però en un estudi de centenars de suports adhesius de diferents models fabricats per aquesta empresa, i després també la RCM-FNMT, pot apreciar-se com aquesta filigrana impresa sobre el paper de l'etiqueta presenta moltes diverses configuracions. A simple vista, existeixen etiquetes en les que es mostra amb total evidència, i en d'altres que pràcticament no es percep. Sota una làmpada de llum ultraviolada, igualment es poden trobar totes les gradacions de luminiscència, com mostren les imatges següents; Es tracta d'etiquetes del mateix model T87 (95) - Sammer Gallery. Frutas, totes elles obtingudes en una mateixa oficina de correus amb pocs dies de diferència. En la primera etiqueta no es reconeix la presència de la filigrana, en la segona comença a aparèixer i en la tercera ja es mostra totalment. En els tres casos, la filigrana es pot veure a simple vista amb llum ambient. No es pot parlar, doncs, de variants de disseny o de paper, sinó de simples errors d'impressió o, en qualsevol cas, impressió parcial o defectuosa d'aquesta filigrana. L'estudi sota una llum ultraviolada, equipament ja imprescindible en totes les col·leccions d'ATMs, ha permès detectar també diferents tipus de recobriments fosforescents en les etiquetes fabricades per SIGNE, S.A. Es pot veure un exemple en les dues etiquetes mostrades més amunt del model Amílcar i el color amb que reaccionen sota la llum UV.
Fins la data podem reconèixer 3 tipus diferents de filigrana en les emissions d'ATMs tèrmics. En tots els casos les imatges s'han pres situant les etiquetes sota una llum ultraviolada.
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable Tots els drets reservats. Pàgina creada el 29.11.04. Darrera actualització: 05.12.04 |