Els distribuïdors automàtics EPELSA LF

Guanyadors del tercer i definitiu concurs convocat el 2002 per Correos, l'empresa Grupo Epelsa S.L. ha estat l'encarregada de la fabricació i instal·lació dels nous distribuïdors automàtics de segells de valor variable o ATMs
La mateixa empresa és també qui fabrica les balances franquejadores instal·lades en l'actualitat a les oficines de correus de l'Estat Espanyol.
Els equips han estat concebuts per tal de millorar l'atenció a l'usuari de Correus, en la mesura que permeten realitzar algunes operacions postals senzilles ràpidament, sense fer cua davant una finestreta ; I en el futur, amb l'instal.lació d'alguns d'aquest distribuïdors en centres comercials i altres llocs públics, fins i tot sense haver de desplaçar-se a una oficina de correus.

Els equips són de dos models anomenats EPELSA LF-1100 i LF-3100.

En relació als prototipus presentats al concurs, els nous expenedors han sofert alguns retocs sobretot en allò que fa referència a qüestions d'acabat, amb l'incorporació del nou logotips de Correos i un nou disseny de les imatges que apareixen en les pantalles.

Abans d'iniciar l'instal.lació definitiva de tots els equips, des del 23 de maig i fins el 17 de juliol de 2003 es va posar en servei de manera provisional un primer distribuïdor LF-1100 (número 10001) a la Sucursal nº 53 de Madrid (Conde de Peñalver) a mode de test, per tal de controlar-ne el funcionament i veure també l'acceptació per part dels usuaris. 
 

Model LF-1100

Es tracta d'un expenedor automàtic de segells de valor variable o ATMs que funciona amb monedes.
 
Mitjançant els 8 botons vermells situats a ambdós costats de la pantalla, l'usuari escull un idioma (castellà, català -que es substituirà pel valencià o mallorquí en les Comunitats corresponents-, gallec, euskera, a més de l'anglès, francès, alemany i italià) i la pantalla indica els passos a seguir.

Una vegada escollida la destinació (Nacional, Europa i resta del món), el tipus d'enviament (normal o urgent) i la quantitat de segells desitjada (fins a 6 opcions entre 1 i 10 unitats), la pantalla mostra el total a pagar, que es pot fer efectiu només amb monedes
A continuació, l'equip imprimeix i diposita els segells adhesius així com el canvi en monedes (si és el cas) en la safata inferior que s'il.lumina. 
Els ATMs s'emeten en una tira contínua d'acord a les unitats sol·licitades. No és possible obtenir rebut de l'operació.

Distribuïdor automàtic EPELSA LF-1100, matrícula 10001

Es poden obtenir ATMs només de 6 valors diferents pre-programats, corresponents a les tarifes postals bàsiques vigents per a una carta o tarja postal fins a 20 gr. : 3 de correu normal - ordinari (Nacional, Europa i resta del món) i 3 de correu urgent (Nacional, Europa i resta del món). 
En el moment de posada en servei d'aquests equips durant el 2003, els valors són : 0,26 - 0,51 - 0,76 EUR per a correu normal i 1,85 - 2,30 - 2,55 EUR per a correu urgent.

Per a la confecció dels ATMs, l'expenedor utilitza rotlles de suports adhesius de paper tèrmic idèntics als emprats en les balances franquejadores. L'impressió s'efectua mitjançant una impressora tèrmica amb un capçal d'impressió d'alta resolució (8 dots/mm - 200 dpi), similar a l'instal.lat en les balances, tot i que es poden reconèixer diferències en l'impressió del valor facial i altres dades (= nova variant d'impressió). A més, els ATMs per a correu urgent inclouen el prefix URG abans del valor facial.
 

Durant els mesos de juny i juliol de 2003 es van instal.lar un total de 200 equips LF-1100, amb matrícules compreses entre el 10001 i el 10200, principalment en el vestíbul i façanes d'oficines de correus de les poblacions més turístiques.

En el test inicial, el distribuïdor -instal·lat provisionalment sobre una bústia com es pot veure a l'imatge- va funcionar perfectament. La seqüència de pantalles condueix l'usuari de forma molt senzilla i intuïtiva i els segells s'imprimeixen molt ràpidament i sense cap mena d'error d'impressió o tall. 
Només notar que tal vegada es troba a faltar en aquest model l'opció de pagament amb bitllets i la possibilitat d'emissió de rebut, que de fet no figuraven tampoc a les bases del concurs de Correos.

Les pantalles

Els nous expenedors automàtics estan equipats amb una pantalla gràfica a color LCD STN de 151,65 x 113,75 mm., diagonal de 7,5'' i resolució de 640 x 480 pixels, que interactua amb l'usuari guiant-lo en tot el procés.

Mentre l'equip no s'està utilitzant, la pantalla actua com a suport publicitari, mostrant una seqüència d'imatges relacionades amb Correos i els seus productes.
 
Diferents pantalles publicitàries
Prement qualsevol botó apareix la primera pantalla, on l'usuari pot escollir l'idioma.
En els equips LF-1100, a continuació es pregunta per la destinació de la carta o tarja postal ... , el tipus d'enviament ... i la quantitat de segells desitjada. La seqüència de pantalles finalitza amb una pantalla de pagament, on s'informa clarament l'usuari del total a pagar en monedes, de les quantitats que es van introduint i el canvi a tornar, si és el cas.
 
Idioma Destinació Unitats


Temes relacionats:
Autoservei - Distribuïdor automàtic LF-3100
Concurs de Correus  | Balances franquejadores Epelsa  | Nova variant d'impressió

INICI PÀGINA
PRINCIPAL
ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
© J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

Tots els drets reservats. Pàgina creada el 26.05.03. Darrera actualització:  09.08.04