Els ATMs / Segells de Valor Variable a ANDORRA
(Correus Espanyols)

 • Introducció. 1992-1996
 • Equipament postal
 • Distribuïdor Epelsa LF
 • ATM "Principat d'Andorra"
 • Varietats de paper
 • Els errors
 • Tarifes postals a Andorra
 • Les oficines de Correus

 • Equipament postal

  Modernització d'oficines.

  Des de juliol de 1992 i fins el novembre de 1999 només l'Oficina Principal de Correus a Andorra la Vella estava equipada amb diferents balances franquejadores Epelsa per a l'emissió d'ATMs o segells de valor variable.
  Aquestes balances eren totes del model ET-CB i emetien ATMs amb la variant d'impressió de 4 dígits.
  (Veure Introducció. 1992-1996 / Llistat de balances).
  La resta d'oficines del Principat realitzaven els franquejos amb segells tradicionals o bé amb llargues tires d'ATMs amb els valors més comuns de franqueig que els facilitaven des de l'Oficina Principal.

  El 4 de novembre de 1999 s'insta
  l·len dues balances franquejadores Epelsa model ET-CB a les oficines de correus d'Escaldes-Engordany (matrícula 0800) i St. Julià de Lòria (0859).
  La balança 0800 havia estat en servei fins aleshores a l'oficina de correus de Sort, a Lleida.

  La número 0859, provenint de l'Oficina Principal d'Andorra la Vella -on havia estat en funcionament al menys des de setembre de 1997-, i per problemes tècnics, no va entrar en servei fins la setmana següent.

  Durant el mes de gener de 2000 una altra balança EPELSA del mateix model (matrícula 1609) va ser instal·lada en la nova oficina de correus de la Parròquia de La Massana.
  El desembre del mateix any es va traslladar aquesta balança a l'oficina de correus d'Encamp i en el seu lloc es va instal·lar una altra balança EPELSA ET-CB (matrícula 1512).
  Durant un període de temps no determinat, als voltants de febrer de 2001, la balança 1512 presentava la curiositat que no imprimia el número de màquina en els ATMs que emetia.

  El 2001 es podia veure una balança franquejadora Mobba en un dels armaris de l'Oficina Principal, però mai va arribar a estar en servei.
  Escaldes-Engordany. Balança franquejadora Epelsa ET-CB
  Andorra la Vella. ATM amb la variant 4 dígits. Balança 1002
  Escaldes-Engordany. Etiqueta d'ajust del primer dia en servei. Balança 0800
  Balança 0859. Etiqueta d'ajust emesa el setembre de 1997

  Una nova variant d'impressió.

  Seguint amb aquest procés de modernització, i també durant el mes de gener de 2000, es van instal·lar a l'Oficina Principal d'Andorra la Vella dues noves balances franquejadores Epelsa ET-RL(IRIS) (números 5466 i 6075), que emetien ATMs amb la variant d'impressió de 5 dígits estrets.
  Les noves balances estaven connectades al nou sistema informàtic IRIS de tractament del correu que ja havia entrat progressivament en funcionament a finals de 1999 en les principals oficines de correus d'Espanya.

  Aquests dos nous equips van substituir només una de les dues antigues balances franquejadores Epelsa ET-CB que estaven instal·lades en el taulell principal. La balança número 1002 va seguir encara en servei durant alguns mesos més (i com a mínim fins el març de 2000), emprada en l'impressió de tires d'ATMs.
  Finalment va ser retirada definitivament amb l'insta
  l·lació de dues noves balances Epelsa ET-RL(IRIS) (matrícules 6086 i 6647), que també emetien ATMs amb la variant de 5 dígits estrets.
  Així, doncs, des de març de 2000 hi han 4 balances franquejadores instal·lades a l'Oficina Principal d'Andorra la Vella.
  Existeix a més una cinquena balança amb la matrícula 3921, originalment assignada a l'oficina de correus de Cervera (Lleida), que s'ha emprat en diferents períodes en substitució en cas d'avaria o revisió de manteniment d'algun dels 4 equips.
  Els períodes en servei i substitucions temporals poden veure's en el llistat d'oficines.

  Els enviaments certificats des d'oficines de correus d'Andorra no incloïen etiqueta de control; només les balances franquejadores connectades a la xarxa Iris emetien aquesta mena d'etiquetes postals. Per tant només poden trobar-se en els enviaments certificats realitzats des de l'Oficina Principal d'Andorra la Vella entre el gener de 2000 i l'abril de 2002.

  Andorra es prepara per l'Euro.

  De la mateixa manera com en la resta d'oficines de correus de l'Estat Espanyol, les 4 balances franquejadores Epelsa ET-RL(IRIS) en servei a l'Oficina Principal d'Andorra la Vella es van preajustar durant l'estiu de 2001 per l'arribada de l'Euro.
  Aquesta preparació, documentada en aquesta plana web en les seccions corresponents d'Espanya (veure estudi), comporta l'aparició temporal d'una nova variant  d'impressió, doncs totes les balances que fins aleshores imprimien ATMs en 5 dígits estrets, passen a fer-ho durant uns pocs mesos en 6 dígits estrets.
  Andorra la Vella. Lloc de treball amb l'equip informàtic connectat a Iris i la balança franquejadora Epelsa ET-RL
  Andorra la Vella. ATM amb la variant 5 dígits estrets. Balança 6647
  Andorra la Vella. Etiqueta d'ajust - Balança 6647
  Andorra la Vella. Etiqueta de control d'un enviament certificat amb destinació a Espanya - Balança 6647
  Andorra la Vella. Etiqueta de control d'un enviament certificat internacional - Balança 6075
  Andorra la Vella. ATM amb la variant 6 dígits estrets. Balança 6086

  Sobre certificat franquejat amb un ATM amb el valor facial en EUR, emès per la balança franquejadora 6647 el 28 de desembre de 2001 i circulat a l'Estat veí, Espanya. Inclou una etiqueta de control.

  El primer exemplar en EUR conegut.


  L'EURO arriba a Andorra.

  Les 4 balances franquejadores Epelsa ET-RL(IRIS) en servei a l'Oficina Principal d'Andorra la Vella, connectades al sistema informàtic IRIS dels Correus Espanyols, comencen també a emetre ATMs amb el valor facial en EUROS a finals de desembre de 2001 (1a. data coneguda, 28 de desembre).

  La resta de balances franquejadoras instal·lades a les altres oficines de correus, totes del tipus EPELSA ET-CB, tenien que quedar inutilitzades el 31 de desembre de 2001 amb l'arribada de l'EURO.
  A principis de gener de 2002 la seva substitució pel nou model de balança franquejadora Epelsa ET-RL/T encara no s'havia completat totalment i algunes de les antigues balances ET-CB seguien en ús, emetent ATMs amb el valor facial en Pessetes (!!).

  A més de l'Oficina Principal d'Andorra la Vella, hi ha 4 oficines de correus a Andorra equipades amb balances franquejadores autònomes Epelsa model ET-RL/T: Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, La Massana i Encamp.
  (Veure llistat d'oficines i balances).

  L'instal.lació del distribuïdor automàtic Epelsa LF

  El desembre de 2004 s'instal·la un equip Epelsa LF 1100 en el vestíbul de l'Oficina Principal d'Andorra la Vella. El nou expenedor d'ATMs no entrarà, però, en servei fins l'abril-maig de 2005.
  Els ATMs emesos per aquest distribuïdor es poden reconèixer pel número d'equip imprès a l'esquerra (10039) i per l'altura lleugerament inferior del valor facial.
  (Veure article. El nou distribuïdor automàtic Epelsa LF a Andorra).
  Andorra la Vella. ATM amb valor facial en EUROS. Variant 5 dígits estrets. Balança 6075
  Andorra la Vella. Etiqueta d'ajust - 16 gener 2002. Balança 6647
  Encamp. Etiqueta d'ajust - 17 gener 2002. Balança 0083
  Andorra la Vella. ATM emès amb el nou distribuïdor Epelsa LF 1100


 • Introducció. 1992-1996
 • Equipament postal
 • Distribuïdor Epelsa LF
 • ATM "Principat d'Andorra"
 • Varietats de paper
 • Els errors
 • Tarifes postals a Andorra
 • Les oficines de Correus

 • INICI
   
  PÀGINA
  PRINCIPAL
  ATM Web - Correus espanyols i Llatinoamericans: http://www.ateeme.net
  © J. Jové - M. Sans. ATEEME. Grup d'estudi i col·leccionisme de segells de valor variable

  Tots els drets reservats. Pàgina creada el 1999. Darrera actualització:  07.06.05